sunnuntai 3. toukokuuta 2009

ETF on indeksiosuusrahasto

ETF on lyhenne sanoista exchange traded fund, suomeksi ETF-rahastoista käytetään nimeä indeksiosuusrahasto tai pörssinoteerattu rahasto.

ETF poikkeaa tavallisista rahastoista siinä, että ETF-rahastoilla käydään kauppaa pörssissä. Perinteisiä sijoitusrahastoja ostetaan ja myydään pankissa, mutta ETF-rahastoja ostetaan pörssistä. Tällöin rahastoilla voi tehdä nopeampaa kauppa kuin pankkien välityksellä myytävällä rahastoilla, joiden arvo määritetään yleensä kerran vuorokaudessa. Koska ETF:n hinta määrittyy jatkuvasti kysynnän ja tarjonnan kautta, voi ETF:llä yrittää hyötyä myös pörssipäivän sisällä tapahtuvista kurssimuutoksista.

ETF on edullinen tapa tehdä esimerkiksi kehittyville osakemarkkinoille riskiä hajauttavia sijoituksia. Indeksiosuuksien hallinnointipalkkiot on nimittäin huomattavasti vastaavaa aktiivista osakerahastoa edullisempi. Hallinnointipalkkioiden edullisuus johtuu siitä, että ETF-rahastoja hallinnoidaan passiivisesti. Tällöin rahastonhoitaja ei valitse aktiivisesti osakkeita, vaan osakkeisiin sijoitetaan niiden indeksipainon mukaisesti. Tällöin sijoittajan ei tarvitse maksaa kallista asiantuntijapalkkiota rahastonhoitajalle. Myös aktiivisesta kaupankäynnistä aiheutuvat kulut jäävät syntymättä.

Näistä syistä johtuen hallinnointipalkkio vaihtelee yleensä 0,09% ja 0,80%:n välillä. Edullisimpia ovat suurten pörssien kehittyville markkinoille sijoittavat indeksiosuudet. Eksoottisemmille markkinoille sijoittavat ETF:t ovat vastaavasti kalliimpia. Kuitenkin ETF-rahastoa vastaavien aktiivisten rahastojen hallinnointipalkkiot ovat huomattavasti suurempia.

Vaikka ero ETF:n ja perinteisen rahaston kustannusten välillä voi tuntua pieneltä, näkyy jo prosenttiyksikön ero huomattavan suurena vaikutuksena vuosikymmenien mittaisia sijoituksia verrattaessa. Tämä johtuu korkoa korolle -efektistä. Tämän vuoksi ETF tuottaa pitkällä tähtäimellä huomattavasti vastaavaa perinteistä rahastoa suuremman tuoton.

Tavallisten indeksiosuusrahastojen lisäksi on olemassa myös vipua käyttäviä ETF-rahastoja. Tällaisia ovat esimerkiksi Tukholmassa noteerattavat XACT Bull ja XACT Bear -rahastot. Niiden arvo on sidottu OMXS30-indeksiin kuitenkin vipukerrointa käyttämällä.

XACT Bull
on tarkoitettu niille sijoittajille, jotka uskovat kurssien olevan nousussa. Kun OMXS30-indeksi nousee prosentilla, nousee XACT Bull -indeksiosuusrahaston arvo 1,5 prosentilla.

XACT Bear taas on tarkoitettu sijoittajille, jotka pitävät kurssien laskua todennäköisenä. Kun OMXS30-indeksi laskee prosentilla, nousee XACT Bear -osuuden arvo 1,5 prosenttia. Näin XACT Bear -rahaston avulla voi tehdä voittoa myös laskevien pörssikurssien aikana.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti