tiistai 5. toukokuuta 2009

Rahastosijoittajan neljä kuolemansyntiä

Vesa Puttonen ja Eljas Repo esittelevät mainiossa kirjassaan Miten sijoitan rahastoihin rahastosijoittajan neljä yleisintä virhettä. Heidän mukaansa nämä virheet ovat:

  • Rahaston vertaaminen osakesijoittamiseen. Varsinkin Suomessa monet vertaavat rahastojen tuottoja pelkästään suoriin osakesijoituksiin, mikä ilmeisesti johtuu siitä, että ensimmäiset Suomen markkinoille tulleet sijoitusrahastot olivat juuri osakerahastoja. Kuitenkin nykyään on tarjolla monia muunkintyyppisiä rahastoja, kuten tästäkin blogista voit lukea.
  • Sijoittaja odottaa osakesijoituksen nopeaa kaksinkertaistumista. On totta, että pörssissä voi tehdä pikavoittoja. Pikavoitot vaativat kuitenkin usein kovaa riskinottoa. Nykyään inflaatiokin on niin alhainen, että on realistista tyytyä aikaisempaa pienempiin nimellistuottoihin.
  • Sijoittajat pitävät varojaan pankkitilillä. Suomalaiset säästävät yleensä pankkitilille, ja vain pieni osa säästöistä sijoitetaan rahastoihin.
  • Rahastoja ostetaan aikaisemman kurssikehityksen perusteella. Vaikka kurssi olisi noussut voimakkaasti, ei se tarkoita sitä, että kurssi nousisi jatkossakin. Jonkin aikaa laskeneen rahaston arvo puolestaan voi kääntyä nousuun.
Oletko sinä syyllistynyt näihin virheisiin?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti