lauantai 9. toukokuuta 2009

Rahastosäästäminen hajauttaa riskiä ajallisesti

Rahastosäästäminen on suosittu tapa sijoittaa osakerahastoihin. Rahastosäästämisen ideana on sijoittaa säännöllisesti - esimerkiksi kerran kuussa - pienehkö summa samaan sijoitusrahastoon.

Rahastosäästämisen etu syntyy riskin hajauttamisesta ajallisesti. Kun teet pieniä sijoituksia kuukausittain, ostat todennäköisesti osakerahaston osuuksia keskimääräiseen hintaan. Näin sijoituksesi eivät ajoitu poikkeuksellisen huonosti tai poikkeuksellisen hyvin. Tätä riskin ajallinen hajauttaminen tarkoittaa.

Useimmat pankit tarjoavat säästösopimuksia omiin rahastoihinsa varsin edullisesti. Usein säästösopimuksen tekevä asiakas saa merkitä pankin omia rahastoja edullisemmin, kuin jos hän tekisi kertaluonteisia rahaston merkintöjä. Tämäkin tekee rahastosäästämisestä fiksun vaihtoehdon.

Nyt kun osakemarkkinat ovat todennäköisesti ohittaneet syvimmän aallonpohjan, on hyvä aika aloittaa rahastosäästäminen. Todennäköisesti vielä lähikuukausina, ehkä koko vuoden ajan, markkinat ovat poikkeuksellisen volatiileja. Tämä tarkoittaa sitä, että osakkeiden kurssit heilahtelevat voimakkaasti. Tämä voimakas heilahtelu puoltaa riskin ajallista hajauttamista.

Tee siis nyt säästösopimus johonkin tuottoisaan osakerahastoon. Ja jos kurssit ottavat vielä syvän notkahduksen alaspäin, älä hermostu ja myy rahasto-osuuksia pois. Merkitse sen sijaan tavallista kuukausierääsi suurempi kertaluonteinen erä samaa rahastoa. Näin parannat entisestään mahdollisuuksia vauraustua pitkäjänteisen rahastosääästämisen avulla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti