keskiviikko 17. kesäkuuta 2009

XACT Bull ja XACT Bear - pelimiehen sijoitusrahastot

Jos tavalliset osakerahastot tuntuvat liian tylsiltä, voit kokeilla myös erilaisia vipurahastoja. Suomessa suosittuja vipurahastoja ovat erityisesti Tukholman pörssissä noteerattavat XACT Bull ja XACT Bear. Nämä ETF-rahastot lisäävät sekä sijoituksen riskiä että tuottomahdollisuuksia.

XACT Bull on rahasto, johon kannattaa sijoittaa, mikäli uskot Tukholman pörssin olevan nousussa. Yhden prosentin nousu pörssin tapahtumia kuvaavassa yleisindeksissä nostaa XACT Bull -rahaston arvoa puolellatoista prosentilla. Vastaavasti prosentin lasku indeksissä laskee indeksiosuuden arvoa puolellatoista prosentilla. Muutokset rahaston arvossa ovat siis samansuuntaisia kuin indeksin liike.

Jos uskot kurssien olevan laskussa, on valintasi XACT Bear. Tämän rahaston arvo nousee, kun pörssin indeksi laskee. Myös XACT Bear käyttää vipukerrointa: indeksin laskiessa prosentin verran, nousee rahaston arvo puolitoista prosenttia. Jos indeksi lähtee odotuksiesi vastaisesti nousuun, rahaston arvo vastaavasti laskee puolitoistakertaisesti.

Jos aiot sijoittaa näihin vipurahastoihin, muista tutustua myös rahastoyhtiön verkkosivuilta löytyvään materiaaliin. Kuten verkkosivuilla todetaan, volatiileilla markkinoilla näiden vipurahastojen sijaan kannattaa ostaa suoraa indeksiosuutta ilman kerrointa: kertoimen toimiminen taataan vain päivän sisällä, korkean volatiliteetin aikana rahaston kurssin käyttäytyminen ei noudata kerrointa pidemmän päälle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti