perjantai 29. tammikuuta 2010

Rahastosäästäminen kannattaa aina!

Rahastosäästäminen kannattaa aina. Jos voit säästää tuloistasi joka kuukausi tietyn summan, on minkä tahansa pankin kanssa nykyään helppoa tehdä sopimus rahastosäästämisestä.

Käytännössä rahastosäästäminen tarkoittaa sitä, että joka kuukausi tililtäsi veloitetaan sopivaksi katsomasi summa. Tämä summa sijoitetaan haluamaasi osake- tai muuhun sijoitusrahastoon.

Rahastot sopivat pitkäjänteiseen säästämiseen suoria osakesijoituksia paremmin, jos kuukausittainen säästösumma on pieni - esimerkiksi vain muutamia kymmeniä euroja. Tällöin sijoitusvarallisuutesi karttuu pikku hiljaa. Hitaan ja tasaisen säästösopimuksen hyvä puoli on siinä, että edestakaisin sahaavat pörssikurssit eivät pääse häiritsemään pitkäaikaista rahastosäästämistä: ostat keskimäärin yhtä usein kalliita kuin edullisiakin rahasto-osuuksia.

Jos otat rahastosäästämisen pitkäjänteiseksi tavoitteeksi, kannattaa sinun sijoittaa puhtaaseen osakerahastoon. Unohda pankkien suosittelemat yhdistelmärahastot, joissa on sekä osakkeita että korkosijoituksia. Pitkällä aikavälillä sijoitettaessa osakerahastot tuottavat selvästi parasta tulosta. Tämän takia rahastosäästäjän on syytä ajatella säästöjensä karttumista esimerkiksi 30 vuoden tähtäimellä: tuolla aikavälillä pienikin vuositason prosentuaalinen ero ehtii kasvaa huimasti korkoa korolle.

Itse olen vuosien varrella harrastanut rahastosäästämistä. Se oli minulle pitkään edullisin ja helpoin tapa sijoittaa pörssiosakkeisiin. Tein kyllä aluksi virheen, josta nyt varoitin muita: sijoitin Nordean kalliiseen Optima-yhdistelmärahastoon. Rahaston hoitokulut olivat korkeita, ja tuotto vaatimaton.

Sijoititpa minkä tahansa pankin sijoitusrahastoon, kannattaa myös rahastosäästäjän kiinnittää erityistä huomiota säästökohteen hoitokuluihin. Jos vaihtoehtoina on useita samankaltaisia sijoitusrahastoja, joissa näyttää olevan sijoituksia samoihin yrityksiin, kannattaa aina valita hoitokuluiltaan halvin rahasto. Menestyksekkään rahastosäästämisen lähtökohtana on kustannusten minimointi, aivan kuten missä tahansa sijoittamisessa.

Toisin kuin joskus voi lukea, pitkäjänteinen rahastosäästäminen ei vaadi pörssikurssien seuraamista. Päinvastoin voi olla hyväksikin, että sijoittaja ei turhaaan seuraa rahasto-omistustesa arvon kehittymistä. "Osta ja unohda" -ohje toimii erityisen hyvin rahastosäästämisen yhteydessä.

Yksi asia, joka sinun kannattaa myös muistaa, koskee pankeista saatavaa sijoitusneuvontaa. Pankkineuvojasi ei nimittäin koskaan ajattele sinun etuasi, kun hän antaa sinulle sijoitusohjeita. Pankkivirkailija saa nimittäin palkkansa siitä, että hän suosittelee sinulle rahastosäästämistuotteita, jotka tuottavat pankille parhaiten. Sinun etusi on toissijaista.

1 kommentti:

  1. Täysin eri mieltä!
    Tämän vuoden keväällä Kreikan-kriisin myötä Eurooppalaiset pankit ovat ehkä pelastuneet, mutta rahastosäästäjät menettäneet. Ainakin omat säästöni ovat menneet miinukselle tämän kevään aikana. Eikä siinä kaikki... myös lapselle ottamani sijoitusvakuutus on menettänyt arvostaan lähes 20 %.

    VastaaPoista