torstai 28. tammikuuta 2010

Kehittyvät markkinat tarjoavat suuria tuottoja

Kehittyvät markkinat houkuttelevat monia sijoittajia. Kehittyvillä markkinoilla (englanniksi käytetään ilmaisua emerging markets) tarkoitetaan markkina-alueita, jotka kasvavat ja kehittyvät nopeasti. Esimerkiksi BRIC-maina tunnettujen Venäjän, Brasilian, Intian ja Kiinan osakemarkkinat ovat tyypillisiä kehittyviä markkinoita.

Kehittyville markkinoille on hankalaa ja kallista sijoittaa suoria osakesijoituksia käyttämällä. Tämä on toki mahdollista, sillä monia kehittyvien markkinoiden yrityksiä noteerataan suurissa kansainvälisissä osakepörsseissä. Esimerkiksi New Yorkin pörssistä on mahdollista ostaa monien kehittyvien markkinoiden yritysten osakkeita. Kehittyvät markkinat ovat kuitenkin sijoituskohde, joihin kannattaa monestakin syystä sijoittaa sijoitusrahastoja käyttäen.

Ensinnäkin kehittyvät markkinat ovat huomattavasti riskialttiimpia sijoituskohteita kuin perinteiset teollistuneet länsimaat. Yrityksistä on vaikea saada tietoa, eikä tiedon luotettavuuteen voi välttämättä luottaa. Lisäksi kehittyvien markkinoiden yrityksiin liittyy usein länsimaita suurempi poliittinen riski: vaaleilla valitut hallitukset voivat muuttaa maan talouspoliittista linjaa jyrkästikin.

Kokonaan oma lukunsa muodostavat maat, joita hallitsee diktaattori tai esimerkiksi sotilasjuntta. Poliittiset riskit voivat realisoitua esimerkiksi yritysten kansallistamisena tai epävakaan talouspolitiikan aikaansaamana valuuttakurssin heilahteluna. Yleinen riskialttius johtaa myös osakkeiden kurssivaihteluiden tavanomaista suurempaan volatiliteettiin.

Näistä syistä johtuen hajauttaminen on vielä tärkeämpää, kuin tavallisesti pörssiosakkeisiin sijoitettaessa. Hajauttaminen on kuitenkin kallista. Lisäksi riskialttiisiin kehittyvien markkinoiden osakkeisiin ei kannata sijoittaa kovin suurta osuutta koko sijoitusvarallisuudesta. Tämän vuoksi myös muutoin suoria osakesijoituksia suosivan piensijoittajan kannattaa lisätä salkkuunsa kehittyvien markkinoiden osakkeita lähinnä osakerahastojen kautta.

Kehittyvien markkinoiden osakerahastoja on varmasti kaikilla pankeilla ja pankkiiriliikkeillä valikoimissaan. Itse suosin indeksiosuusrahastoja, koska niiden kulut ovat tavanomaisia osakerahastoja alhaisempia. Helsingin pörssistä ei ole saatavilla Suomea eksoottisempien alueiden ETF-rahastoja, minkä vuoksi esimerkiksi Thaimaan tai Etelä-Amerikan osakkeita ETF-rahaston kautta halajavan on käännettävä katseensa ulkomaille. New Yorkin ja Frankfurtin pörsseistä nimittäin löytyy indeksiosuusrahastoja vaativimmankin sijoittajan tarpeisiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti