keskiviikko 15. elokuuta 2012

Valitse vaurastuminen - aloita sijoittaminen

Rikastuminen vaatii sitkeyttä, onnea ja rohkeutta - tai lottovoittoa. Vaurastuminen on kuitenkin meille kaikille mahdollinen vaihtoehto.

Vaurastuminen on valinta, joka ei vaadi onnea. Se vaatii vain aikaa, määrätietoisuutta ja omaa halua.

Siksi myös sinä voit vaurastua, jos niin haluat.

Kaikki eivät kuitenkaan halua vaurastua. Monelle suomalaiselle riittää oman asunnon maksaminen, kenties kesämökki tai lomamatka vuodessa.

Toiset haluavat enemmän. He haluavat viettää huoletonta elämää ja mahdollisuuden jatkaa elämäntapaansa myös eläkevuosina. Se edellyttää vaurastumista.

Vaurastuminen on loppujen lopuksi yksinkertaista. Vaurastut kun

  • ansaitset rahaa enemmän kuin mitä kulutat
  • sijoitat erotuksen tuottavasti.

Vaurastuminen vaatii siis sitä, että luovut tämänhetkisestä kulutuksesta tulevan kulutuksen hyväksi. Et osta nyt kaikkea sitä, mitä haluaisit ostaa.

Sen sijaan annat rahan tehdä työtä puolestasi, kasvaa korkoa ja kerryttää varallisuutta.

Osakemarkkinoille tai asuntomarkkinoille sijoitettuna säästösi tuottavat selvästi pankkitiliä paremmin. Osakesijoittajana yritysten voitto koituu hyödyksesi osinkoina ja sijoituksen arvonnousuna. Asuntosijoittajana sinulle kertyy vuokratuloja ja mahdollinen asunnon arvonnousu.

Monet tekevät ratkaisevan virheen säästäessään tulojen ja kulutuksen välisen erotuksen. Säästäminen ei nimittäin kannata, koska säästösi menettävät pankkitilillä jatkuvasti arvoaan.

Sen vuoksi vaurastuminen edellyttää pankkitiliä riskipitoisempia sijoituskohteita.

Sijoittajan kannattaa kuitenkin rajoittaa sijoitustensa riski mahdollisimman pieneksi. Se onnistuu hajautuksen avulla.

Hajautus on tapa ilmaista vanhan kansan ohje: "kaikkia munia ei kannata kuljettaa samassa korissa." Nokialla saattaa mennä huonosti, kenties UPM:lläkin - mutta fiksun sijoittajan ei tarvitse huolestua yhtä yritystä koskevista huonoista uutisista.

Vaurastumisen valinnut fiksu sijoittaja on hajauttanut osakesijoituksensa lukuisiin eri yrityksiin. Silloin yhden yrityksen konkurssi ei heilauta sijoitussalkun arvoa lainkaan. Tästä huolimatta sijoitussalkku tuottaa hyvin. Riskistä pääsee siis eroon ilman tuotto-odotuksen heikkenemistä.

Hajauttaminen onnistuu helpoimmin osakerahastojen avulla. Tämän vuoksi piensijoittajan kannattaa ottaa osakerahasto ainakin osaksi sijoitussalkkuaan.

Asuntomarkkinoilla hajauttaminen on paljon hankalampaa. Hajauttaminen edellyttää suurta pääomaa, jotta yhden asunnon hulttioasukkaan kertyneet vuokrarästit eivät näkyisi sijoituksen tuotossa.

Sen vuoksi yhdestä asunnosta koostuva sijoitussalkku on aina riskialtis sijoitus. Tietysti sijoitusasunnon odotustuottokin on mainio.

Sijoituksen riskipitoisuus ei tietenkään tee siitä huonoa sijoitusta, jos sijoitus tuottaa vastaavasti paremmin. Mutta tunnistatko sinä todellakin muita sijoittajia taitavammin vaikkapa pikkukaupungin vuokra-asuntomarkkinoiden riskejä tai Nokian tulevaisuudennäkymiin liittyviä uhkakuvia?

Todennäköisesti et. Sen vuoksi sinun kannattaa yksinkertaisesti hakea markkinoiden keskimääräistä tuottoa valitsemalla sijoitussalkkusi ytimeen sopivia indeksirahastoja.

Kenties pohdit vielä, onko nyt oikea aika siirtyä säästämisestä sijoittamiseen.

Oikeastaan paras aika olisi ollut jo aikaisemmin. Mitä pidempään sijoitat, sitä kauemmin raha ehtii työskennellä puolestasi.

Koska et kuitenkaan voi muuttaa menneisyyttä ja vaihtaa eilispäivän valintoja nykyisen tiedon perusteella, sinun on tehtävä toiseksi paras valinta: aloita sijoittaminen jo tänään.

Tänään on nimittäin huomista parempi päivä aloittaa sijoittaminen.

1 kommentti:

  1. Sijoittamalla itsekin vaurastuin
    http://3deeprint.blogspot.fi/?m=0

    VastaaPoista