keskiviikko 24. helmikuuta 2010

Nyt ei kannata sijoittaa pitkään korkoon

Korkorahastot ovat monen piensijoittajan suosiossa. Pankit ovat markkinoineet korkorahastoja turvallisina vaihtoehtoina pankkitalletuksille. Kuitenkin korkorahastoiden odotetaan tuottavan perinteisiä määräaikaistalletuksia paremmin. Tällä hetkellä ei kuitenkaan kannata sijoittaa korkorahastoihin. Varsinkin ns. pitkän koron rahastot arveluttavat minua suuresti. Miksi?

Korkosijoitusten arvo käyttäytyy monen maallikon mielestä yllättävällä tavalla. Kun yleinen korkotaso laskee, korkosijoituksen arvo nousee. Tällöin myös korkorahaston arvo nousee. Kun taas yleinen korkotaso on nousussa, korkosijoitusten arvo laskee. Luonnollisesti myös korkorahastojen arvot laskevat.

Muutos korkorahaston arvossa on sitä suurempi, mitä pidempi rahaston keskimääräinen duraatio on. Pitkän korkon rahastojen duraatio on pidempi kuin lyhyen koron rahastojen duraatio. Siksi pitkään korkoon sijoittavien rahastojen arvo vaihtelee yleisen korkotason vaihdellessa lyhyen koron rahastoja voimakkaammin. Tämän vuoksi pitkän koron rahastot ovat lyhyen koron rahastoja riskisempiä.

Tällä hetkellä yleinen korkotaso on ollut pitkään poikkeuksellisen alhaalla. Käytännössä korkotaso ei voi alentua nykyisestä. Kun taloudessa tapahtuu selvä käänne parempaan, nostavat keskuspankit ns. viitekorkojaan. Tämä vaikuttaa myös markkinakorkoihin.

Eli lyhyesti: talouskasvun käynnistyessä korkotaso nousee ja korkorahastojen arvo laskee. Tämän vuoksi en itse sijoittaisi tällä hetkellä ainakaan pitkän koron rahastoihin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti