Suomessa on tarjolla piensijoittajille satoja eri sijoitusrahastoja. Suuri valikoima tekee piensijoittajalle vaikeaksi hahmottaa eroja sijoitusrahastojen välillä. Rahastot eroavat toisistaan esimerkiksi sijoituspolitiikan, käytetyn vertailuindeksin ja sijoittajalta perittyjen merkintä- ja hallinnointikorvausten osalta.
Luulen, että sijoitusrahastoja tarjoavien pankkien ja rahastoyritysten tarkoituskin on tehdä sijoitusrahastojen vertaamisesta mahdollisimman hankalaa. Jos rahastojen vertaaminen olisi helppoa, huonot rahastot eivät saisi sijoittajien euroja ja senttejä. Hyvät rahastot keräisivät kaikkien sijoittajien sijoitusvarallisuuden ja siten tuotot.
Loppujen lopuksi erilaisten sijoitusrahastojen vertaaminen on aivan yksinkertaista, kunhan vertaat esimerkiksi samalle maantieteelliselle alueelle tai tietyllä toimialalle sijoittavia osakerahastoja. Piensijoittaja pääsee nimittäin pitkälle, kunhan kiinnittää huomiota kahteen seikkaan: sijoitusrahaston perimiin kustannuksiin ja pärjäämiseen vertailuindeksin kanssa.
Aivan keskeistä sijoitusrahaston valinnassa on kulujen minimointi. Prosenttiyksikön suuruinen vuotuinen ero ei kenties tunnu nyt suurelta, mutta kymmenessä vuodessa prosenttikin alkaa tuntua. Jos sijoitusrahastot näyttävät muuten samanlaisilta, valitse aina sijoitusrahasto, jonka merkintä- ja hallinnointikulut ovat mahdollisimman pienet.
Kulujen merkintä on tärkeää, sijoititpa sitten osakerahastoon, yhdistelmärahastoon tai korkorahastoon. Korkorahastoissa pienikin ero sijoittajilta perittävissä hallinnointikuluissa voi olla suuri osa vuotuisesta tuotosta. Yhdistelmärahastoja taas suuret pankit markkinoivat mieluusti tavallisille tallaajille, minkä vuoksi niissä kulut ovat usein tavallistakin korkeampia.
Vertailuindeksin voittaminen on hiukan merkintä- ja hallinnointikulujen suuruutta epämääräisempi sijoitusrahaston valintakriteeri. Tehokkailla markkinoillahan indeksiä ei voi voittaa kuin onnella tai käyttämällä sisäpiirin tietoa hyväkseen. Lisäksi rahastoyhtiö voi sumuttaa sijoittajia valitsemalla helposti voitettavan vertailuindeksin. Kenties onkin parasta vain rajata sijoitusvaihtoehtojen ulkopuolelle ne rahastot, jotka systemaattisesti näyttävät häviävän valitsemalleen vertailuindeksille.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti