maanantai 2. toukokuuta 2011

Rahastosäästäminen kannattaa aloittaa nyt!

Usein esitetty kysymys kuuluu: "Onko nyt oikea aika aloittaa sijoittaminen?". Minun mielestäni aina on oikea aika ryhtyä sijoittajaksi -- halusitpa sitten sijoittaa osakkeisiin tai sijoitusrahastoihin.

Sijoitusrahastot tarjoavat yleensä kaksi tapaa sijoittaa:
  • kuukausittain tapahtuva säästämissopimus
  • kertasijoitukset
Jos et ole aikaisemmin sijoittanut rahojasi pankkitiliä paremmin tuottaviin kohteisiin, suosittelen sinulle kuukausittaista säästösopimusta. Tasaisesti eri aikoina tapahtuva rahastosijoittaminen auttaa hajauttamaan riskiä: todennäköisesti ostat kuukausien, lopulta vuosien mittaan sekä kalliita että edullisia rahastoja.

Sijoitusrahastot kuuluvat nykyään jokaisen pankin tuotevalikoimaan. Pankkien lisäksi myös vakuutusyhtiöt tarjoavat asiakkailleen erilaisia rahastotuotteita. Näiden kaikkien kulut vaihtelevat huomattavasti. Fiksu sijoittaja vertailee mieleisiään rahastoja, ja valitsee niistä edullisimman.

Itse valitsen yleensä mahdollisimman edullisen rahaston. Pörssinoteerattavat ETF-rahastot ovat yleensä edullisia. Näiden lisäksi myös muut indeksirahastot ovat suositeltavia valintoja: indeksirahasto seuraa jotain tiettyä pörssi-indeksiä, minkä vuoksi rahastonhoitaja ei yritä ottaa riskiä ja voittaa indeksiä. Tämän ansiosta indeksirahaston kulut ovat yleensä selvästi ns. aktiivisia rahastoja alhaisempia.

Valitettavan harva pankki kuitenkaan suosittelee sinulle sen paremmin passiivisia indeksirahastoja kuin pörssinoteerattuja ETF-rahastoja. Tämän syynä ei ole rahastojen huono tuotto sinun kannaltasi, vaan se, että pankki tienaa niistä vähemmän. Sen vuoksi pankkitoimihenkilöt eivät myöskään suosittele niitä sinulle.

Tällä hetkellä valitsisin itselleni puhtaan osakerahaston. Pitkällä tähtäimellä osakkeet tuottavat kuitenkin aina korkoinstrumentteja paremman tuoton. Lisäksi korkotaso on tällä hetkellä erittäin alhainen, minkä vuoksi korkorahastojen tuotto sijoitetulle pääomalle on niinikään alhainen.

Lisäksi korkorahaston arvossa piilee myös korkoriski: kun yleinen korkotaso lähtee nousuun, korkorahastojen arvo laskee. Tämä tulee monelle aloittelevalle sijoittajalle yllätyksenä.